Sosyal Medya

Güncel

Küresel finans neden “başkanlığa” saldırıyor? - Markar Esenyan

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli iki gün önce bir araya gelerek hükümet sistemi üzerinde yapılacak anayasa değişikliği paketi üzerinde son görüşmelerini yaptılar.



Ä°ki partinin oyları 367’yi bulsa veya diÄŸer partilerden bazı milletvekilleri bu pakete destek verse dahi deÄŸiÅŸikliÄŸi halka götürmek, ülkede yaÅŸayan herkesi sürece dahil etmek demek. Belki de bir oyun bile çok önemli olacağı bir oylama tercihi, demokratik özgüvenin bir sonucu.

Seçilen bu yöntem, aslında CumhurbaÅŸkanlığı sisteminin de özünü oluÅŸturuyor. Çünkü referandum ile CumhurbaÅŸkanlığı sisteminin seçim mantığı aynı. Araya bir baÅŸka kurumu sokmadan, doÄŸrudan seçimi halka yaptırmak, kadro hareketlerini, vesayet kurumlarını etkisizleÅŸtiriyor. GeçmiÅŸte 2007 yılındaki 367 kararını, baskı altında Meclis’e girmeyen vekilleri veya daha da önce GüneÅŸ Motel gibi skandalları hatırladığınızda, bunun ne kadar önemli olduÄŸu ortaya çıkar.

Teklif edilen sistemin içeriÄŸi kısa bir süre sonra, Meclis’e sunulmasıyla netleÅŸecek ve toplum bunu referanduma kadar tanıma/tartışma olanağı bulacak. Esasen gizli saklı, karmaşık bir durum da yok. Ä°ÅŸin özü belli… Ä°zafiyet teorisi gibi zor anlaşılır bir ÅŸeyden bahsetmiyoruz. Antidemokratik müdahaleler, bu müdahalelere karşı 2007 CumhurbaÅŸkanlığı referandumunda olduÄŸu gibi gelen demokratik cevaplarla birtakım anomalilere haiz yönetim sistemimizi tutarlı, demokratik, istikrarlı hale getirecek bir düzenleme yapılmak isteniyor. Ne rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi, ne federasyon gibi düzenlemeler, ne de bunlara varacak bir kapının aralanması söz konusu.

Bu sistemin özünde, ÅŸu an aslında sahip olmadığımız güçler ayrılığının daha keskin ÅŸekilde tesis edilmesi, istikrarlı bir hükümet sistemi oluÅŸturulması var. OrtadoÄŸu’ya komÅŸu zor bir coÄŸrafyada kararların etkin/hızlı bir biçimde alınıp uygulanması hayati önem taşıyor. CumhurbaÅŸkanı-BaÅŸbakan ayrımının giderilmesi, krizleri, yetki karmaÅŸasını önlüyor. Yürütme doÄŸrudan seçildiÄŸinden halk kimden hesap soracağını net biçimde biliyor.

Siyasi mühendisliklerle seçmen aldatılamamakta, verdiği oyun başka amaçlar için kullanıldığına şahit olmamaktadır. Güvenoyu alamama, hükümetin düşmesi, koalisyonların kurulamaması gibi birçok kriz ve zaman kaybı riskleri sıfırlanmaktadır.

Şu anki sistemde yasama ve yürütme birbirinin içine geçmiştir. Yürütme yasamanın (TBMM) içinden çıktığından, dengelerin hassas kurulduğu dönemlerde, yürütme yasamanın baskısına maruz kalmakta, öte yandan, güçlü bir yürütmede ise hükümet parlamento ve yasama sürecini tek başına kontrol edebilmektedir. Şu an için güçler ayrılığına fiilen sahip değiliz. Bu ne hükümetin, ne de muhalefetin kusurudur. Sistem bunu doğurmaktadır. Güçlü bir iktidar olan AK Parti esasen bir durumu gönüllü biçimde yitirmek istemektedir.

CumhurbaÅŸkanlığı sisteminin bir avantajı da, aşırılıkçı hareketlerin kilit duruma gelmesini, hükümet kurmasını engellemesi, siyasetin toplumun ağırlık merkezini dikkate almasını saÄŸlamasıdır. Ancak marjinal partiler ve azınlık grupları da yasama Meclis’ine daha kolay girerler. Çünkü ülke barajı gereksiz hale gelmiÅŸ, kaldırılmıştır. Böylelikle çoÄŸulculuk sistemde kriz üreten deÄŸil, katkı veren bir iÅŸleve sahip olur.

Sistem deÄŸiÅŸikliÄŸinin son düzlüğe girmesiyle döviz üzerinden yaÅŸadığımız saldırı dikkati çekmektedir. Vatandaşın ÅŸunu sorması lazım: Neden küresel finans sistemi benim hükümet sistemimle bu kadar yakından ilgili? Cevabı basittir. Bu deÄŸiÅŸiklik ile Türkiye’yi etkileme, kontrol etme ve sömürme güçlerini kaybedeceklerdir. Sadece bu durum bile bu deÄŸiÅŸikliÄŸin ne kadar hayırlı olduÄŸunu kanıtlamaya yeterlidir.

Markar Esenyan - AkÅŸam

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.